Tudnivalók az energetikai tanúsítványról

Az energetikai tanúsítvány és bevezetésének célja

Az energetikai tanúsítvány egy olyan szakvélemény, melyet jogosultsággal rendelkező szakértő mérnök állít ki, jogszabályban meghatározott tartalommal. A tanúsítási koncepció célja a környezetszennyezés csökkentése, az ingatlanpiaci szereplők energiatudatosságának növelésével. A szakvélemény arra hivatott, hogy országosan egységes, megbízható tájékoztatással szolgáljon a megvizsgált ingatlanok energiahatékonysági fokozatáról. A minősítési skála "AA++"-tól "JJ"-ig terjed. A számítások függetlenek a készítő mérnök személyétől. Érdemes tudni, hogy helyszíni szemle nélkül tanúsítványt kiállítani csak használatbavételi eljáráshoz lehet, minden más esetben a mérnök köteles az ingatlant szemrevételezni.

Mely ingatlanok esetén nem kell tanúsítvány

Magyarázat a minősítési kategóriákhoz

Az alábbiakban tájékoztató jelleggel ismertetjük az energiaosztályokat. A végleges besorolást a gépészet, épületszerkezetek, geometriai kialakítás együttesen határozzák meg.

Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a tanúsítvány azonosító sorszámát

Eladásra kerülő ingatlanok esetében a tulajdonos feladata biztosítani, hogy az rendelkezzen érvényes energiatanúsítvánnyal. A dokumentáció előlapján található az egyedi azonosító sorszám (HET szám), amelyet fel kell tüntetni az adásvételi szerződésben. A szerződést az ügyvéd készíti elő, általában már az aláírás előtt be szokta kérni a minősítést. Ha jelzi felénk, e-mailben is el tudjuk küldeni Önnek a szakvéleményt, amint elkészült.

A vonatkozó rendelet

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról rendelkezik a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet.

RENDELET »

Hitelesített szakvélemény

Az energiatanúsítványokat a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. nyilvántartásába történő feltöltéssel hitelesítjük. A rendszer a dokumentum feltöltése után egyedi tanúsítvány azonosító kódot generál. Ezt a számot (HET szám) kell feltüntetni az adásvételi szerződésben. Garantáljuk, hogy az általunk készített munkák a rendeleti előírásoknak minden szempontból megfelelnek, így minden hatóság és hivatalos szerv elfogadja a tanúsítványt.

Ki jogosult a kiállítására?

Olyan mérnök, aki energetikai tanúsítói vizsgát tett, és az Építész- vagy Mérnöki Kamara névjegyzékében szerepel.

Új építés esetén, használatbavételhez

A vonatkozó rendelet szerint új épület építése esetén az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodik a használatbavételi eljárás során. Ilyenkor a mérnöki számításokat a kiviteli tervek alapján készítjük el, megrendeléskor egyeztetjük a szükséges dokumentumokat. Lakóingatlanok esetén a feltüntetett árlista szerint dolgozunk ilyenkor is, nem szükséges egyedi árajánlatot kérnie.